Privrednici protiv povećanja minimalne cene rada

by Vesna Lapčić

Osamdeset pet posto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega petnaest posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.
Ovo je rezultat istraživanja stavova poslodavaca koje je protekle nedelje sprovela Unija poslodavaca Srbije. Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46% anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo. Ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19. Posmatrano sa finansijskog aspekta, prethodno istraživanje Unije poslodavaca Srbije je pokazalo da je 94% anketiranih privrednika imalo ozbiljne teškoće u poslovanju, a u potpunosti su bez prihoda ostali brojni privrednici u sektorima
turizma i ugostiteljstva zbog mera socijalnog distanciranja i obustave rada.

Posmatrajući u istraživanju dobijene odgovore prema regionalnoj podeli Republike Srbije, najmanje poslodavaca spremnih da prihvate dalji rast minimalne cene rada je u Vojvodini (44) dok je u Beogradu najviše privrednika koji smatraju
da postoji mogućnost za rast zarada (svega 12).

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti. Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika.


U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 osobe i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.
Tokom jula Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji. Pregovori sa predstavnicima Vlade RS i sindikatima otpočinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije razmatra se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

Related Posts