Poznata hrvatska franšiza Friendly Fire želi na američko tržište

by Vesna Lapčić

Najveći hrvatski lanac esports igraonica Friendly Fire, pokrenuo je investicionu kampanju na Funderbeamu SEE vrednu 600 hiljada evra. Ova kompanija, koja ima devet esport igraonica sa više od 75 hiljada aktivnih korisnika u Hrvatskoj, BiH i Austriji, osnovana je pre pet godina.

Kompanija se juče predstavila investitorima, a krajnji cilj je odlazak na američko tržište.

Funderbeam je globalna digitalna platforma koja omogućava startupovima i biznisima u razvoju prikupljanje kapitala pod povoljnijim uslovima od venture capitala i drugih oblika ulaganja u toj fazi razvoja poslovanja, pojašnjeno je na događaju. Hrvatske kompanije su već preko ove mreže prikupile više od šest miliona evra investicija.

Inače, ovaj sistem se razvija kao franšiza o čemu je pisao Franchising.rs. 

Kada je i sam počeo ozbiljno da razmišlja o otvaranju esports arene, David Kosir, vlasnik koncepta Friendly Fire, oslonio se na „dobar osećaj“ koji je pamtio iz ličnog iskustva. U mladosti je, kako kaže, kao i mnogi iz njegove generacije, posećivao kompjuterske igraonice i uživao u odličnoj atmosferi i nezaboravnim satima igranja s društvom. Ideja o sopstvenoj esports areni sazevala je, međutim, godinama, da bi prva lokacija bila otvorena 2017. u Zagrebu, u okviru šoping centra Avenue Mall. Danas, pod brendom Friendly Fire deluje osam esports arena. – Dve su u izgradnji i uskoro se otvaraju, a za još nekoliko smo u pregovorima, koji se bliže kraju – rekao je David Kosir za Franchising.rs.

Zanimljivo je da su širenje lanca pre nekoliko godina podstakli i davanjem franšize. Sada su, kaže Kosir, otvoreni za saradnju s preduzetnim ljudima iz svih krajeva Evrope. Važno je, međutim, da budući primaoci franšize budu zainteresovani za razvoj biznisa i svet gejminga – industriju koja, iz godinu u godinu, postaje sve popularnija i beleži konstantan rast.

Foto: Facebook/friendlyfireesporst

Related Posts