Nedovoljno žena u nadzornim odborima u finansijskom sektoru u Nemačkoj

by Vesna Lapčić

Prema rezultatima nedavno objavljene studije, zastupljenost žena u nadzornim odborima u nemačkom finansijskom sektoru zaostajala je 2019. godine za drugim industrijama u delu ravnoteže spolova, piše Reuters. 

Žene su imale 22,8 odsto udela u nadzornim odborima u bankama i 22,2 odsto onih u osiguravajućim društvima, što je trend smanjenja u odnosu na 23,2 odsto odnosno 22,5 odsto godinu dana prije, pokazala je studija nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja ili DIW. 

Pad je u kontrastu s ostalim industrijama, u kojima su žene imale ukupno 28,2 odsto udela, što je poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu od 26,9, kaže DIW. „Upadljivo je da finansijski sektor zaostaje“, rekla je u izveštaju Katarina Vrolih, jedna od autoriki. Zastupljenost žena u upravnim odborima neznatno je porasla na 9,8 odsto kod banaka i 11 odsto kod osiguravača, u odnosu na 8,7 odsto odnosno 9,6 odsto. 

Žene drže 10,4 odsto mesta u upravnim odborima u nefinansijskoj industriji. DIW je rekao da je razlog za to odstupanje u tome što su ljudi u finansijskom sektoru, više nego u drugim granama, nerazmerno nagrađeni za rad u izuzetno dugim i nefleksibilnim satima, nešto što uobičajeno je koristilo muškarcima. Uopšteno, u različitim industrijama Nemačka pokazuje bolje rezultate od proseka Evropske unije, prema DIW-u, ali znatno zaostaje za zemljama poput Francuske i Švedske. Neke nemačke kompanije postavile su ciljeve za poboljšanje ženske zastupljenosti. Na primer, internetski trgovac na malo Zalando objavio je da bi do 2023. godine žene trebalo da zauzimaju najmanje 40 odsto najviših radnih mesta, uključujući i njen nadzorni i upravni odbor.

Related Posts