J.P.Morgan razmatra uključivanje dinarskih obveznica u svoj indeks

by Vesna Lapčić

Jedna od najcenjenijih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, danas je i zvanično objavila da s pozitivnim izgledima razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u renomirani indeks obveznica – J.P. Morgan GBI-EM index, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Ovo je veliko priznanje za sve što smo do sada uradili. Godinama težimo uključivanju u indeks obveznica J.P. Morgan-a, a sada smo i zvanično nadomak toga. Pre samo nekoliko godina tako nešto bilo je nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija”, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„I samom današnjom objavom u većoj meri skrenuta je pažnja međunarodnih investitora ka Srbiji. U slučaju pozitivne odluke, koju nesumnjivo očekujemo do sredine godine, efekti na domaće finansijsko tržište biće brojni – baza investitora koji ulažu u našu zemlju biće dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu”, ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.

U svom izveštaju, J.P. Morgan posebno ističe da su aktivnosti koje je u prethodnom periodu preduzela Republika Srbija na polju prilagođavanja svog tržišta obveznica najboljoj međunarodnoj praksi povećale tražnju stranih investitora za domaćim hartijama od vrednosti i dovele do primetnog rasta likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine.

Odluka o uključivanju srpskih obveznica u pomenuti indeks trebalo bi da bude doneta u drugom tromesečju ove godine (april–jun 2020), a već samo stavljanje Srbije na Index Watch Positive šalje jasan signal da je Srbija ispunila sve preduslove da se nađe u renomiranoj grupi zemalja u razvoju koje međunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.

Da se radi o ogromnom uspehu, potvrđuje i činjenica da će kroz ovaj proces biti razmatrano uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja najčešće praćeni, odnosno reperni (benchmark) indeks obveznica u lokalnoj valuti zemalja u razvoju.

Related Posts