Nagrađeno pet inovacija kompanije Huawei

by Vesna Lapčić

Kompanija Huawei osvojila je pet nagrada na Mobile World Congress-u (MWC) u Barseloni koju dodeljuje Udruženje globalnih sistema za mobilne komunikacije (GSMA). Huawei je osvojio vredna priznanja za najbolju mobilnu mrežnu infrastrukturu za izum BladeAAU i najbolje mobilne inovacije koje su namenjene za tržišta u razvoju i povezanu ekonomiju.

Među značajnim priznanjima izdvaja se nagrada za „Najbolju inovaciju kao odgovor na pandemiju COVID-19“, što je dokazalo da industrija prepoznaje značaj 5G mrežnih rešenja za „pametnu“ zdravstvenu zaštitu u borbi protiv korona virusa.

Lu Kingjun, direktor Kancelarije za razvoj Kinesko-japanske bolnice prijateljstva i direktor Centra za nacionalnu telemedicinu i povezanost u zdravstvenim centrima, istakao je da je 2020. godina bila drugačija od prethodnih godina zbog pandemije korona virusa, te da su mobilne tehnologije, poput ove nagrađene, veoma značajne za suzbijanje krize nastale kao posledica pandemije.

 „5G brzo napreduje i unapređuje „pametnu“ zdravstvenu zaštitu. Uz pomoć aplikacija veštačke inteligencije zasnovanih na 5G mreži, „pametna“ zdravstvena zaštita pomaže nam u borbi protiv pandemije efikasnim lečenjem na daljinu. Štaviše, igraće ključnu ulogu u rešavanju neuravnotežene raspodele medicinskih resursa, poboljšanju tačnosti dijagnoze i povećanju zdravstvene efikasnosti“, rekao je Kingjun.

Pored toga, kompanija Huawei je pantetirala izum BladeAAU uz pomoć kog se mogu integrisati aktivne i pasivne antene u jednu kutiju. Ovo predstavlja optimalan pristup za prevazilaženje ograničenih prostora, što je postalo veoma zastupljen problem za operatere širom sveta. BladeAAU je olakšao operaterima u Švajcarskoj obezbeđivanje novih prostora za skladištenje informacija i brzu primenu 5G mreže.

Za izum RuralStar Pro Huawei je osvojio GSMA GLOMO nagradu za „Najbolju mobilnu inovaciju koja je namenjena za tržišta u razvoju“.

Članovi žirija bili su saglasni da je izum RuralStar Pro „odličan primer kako se različite tehnologije mogu kombinovati i  optimizovati da bi se rešili izazovi postavljanja mreže u ruralnim sredinama, sa ogromnim potencijalom u zemljama u razvoju“.

RuralStar Pro predstavlja efikasnu zamenu za tradicionalne skupe načine prenosa optičkih vlakana, mikrotalasa i satelita. Pored toga, ovaj izum koristi samo obnovljive izvore energije.

Postavljanje uređaja traje samo dva sata, što je više od 80 odsto brže od postavljanja tradicionalnih uređaja. Zahvaljujući izumu RuralStar Pro, dani kada je bilo neophodno popeti se na vrh brda u selu da bi se obezbedio mrežni signal, postaju prošlost. Sada se selo okreće napretku uz bolju telekomunikacionu infrastrukturu.

Na primer, za vreme pandemije COVID-19, pokrivenost mrežom u udaljenim oblastima osigurala je da školska online nastava bude dostupna svim učenicima, u svim selima.

Povezanost prašuma i projekat „Čuvar prirode“ kompanije Huawei osvojio je GSMA GLOMO za doprinos ciljevima UN-a

Projekat „Nature Guardian“ kompanije Huawei koristi najsavremenija tehnološka rešenja za zaštitu prirode, sprečavanje seče šuma i zaštitu biodiverziteta. Za svoj doprinos UN-ovim ciljevima održivog razvoja, projekat je dobio GSMA 2021 GLOMO nagradu za izuzetan doprinos ciljevima UN-a.

Izum Nature Guardian sastoji se od uređaja na solarni pogon koji je opremljen mikrofonima i antenama za prikupljanje zvučnih podataka i prenos tih podataka putem bežičnih mreža u cloud, gde ih analizira sistem baziran na veštačkoj inteligenciji. Svaki Guardian uređaj nalazi se u krošnjama šume i može raditi 24 sata dnevno tokom dve godine, prikupljajući podatke o zvuku okoline na površini od tri kvadratna kilometra. Ako se čuje zvuk motorne testere, kamion ili pucanj, uključuje se alarm, a lokacija incidenta se prebacuje u aplikaciju tako da čuvari mogu brzo reagovati na potencijalnu pretnju.

Guardian uređaji su do 2021. godine postavljeni u 18 zemalja.

China Mobile i kompanija Huawei dobile nagradu GSMA GLOMO za „Najbolju mobilnu inovaciju za povezanu ekonomiju“

Projekat „pametne“ mreže inspirisan 5G tehnologijom, koji su zajednički pokrenuli Huawei, China Southern Power Grid (CSPG) i China Mobile osvojio je nagradu za „Najbolju mobilnu inovaciju za povezanu ekonomiju“.

Kroz kontinuirano istraživanje, tri kompanije su napravile izum koji se može primeniiti u 5G tehnologiji i to u svim fazama stvaranja električne energije, od prenosa energije, preko transformacije i distribucije, pa sve do potrošnje u Šenženu.

Related Posts