Isidora i Tijana predstavljaju tim Srbije na Evropskom kvizu novca u Briselu

by Vesna Lapčić

Isidora Stojanović , Djordje Ostoić iz Novog Sada i Tijana Zlatić iz Čačka su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem takmičenju u Evropskom kvizu novca u  Srbiji. Najboljim učenicima i njihovim profesorima – mentorima danas su u Udruženju banaka Srbije uručene prigodne nagrade i poklon-vaučeri, a najlepše ih tek čeka, to je učešće na finalu Evropskog kviza novca 15 i 16. maja u Briselu gde će se takmičiti učenici iz cele Evrope. Isidora i Tijana će činiti tim Srbije, a odlazak i boravak u Briselu njima i mentorima omogući će Udruženje banaka Srbije.

Evropski kviz novca je najveće takmičenje širom Evrope koje ima za cilj unapređenje finansijske pismenosti među učenicima od 13-15 godina. Pokrenut 2017. godine od strane nacionalnih udruženja banaka, pa i Udruženja banaka Srbije, i pod koordinacijom Evropske bankarske federacije. Evropski kviz novca je jedna od mnogih aktivnosti bankarskog sektora usmerenih ka doprinosu društvu organizovanih u 30+ zemalja tokom Evropske nedelje novca, koja se održava u martu svake godine.

Kroz brojne inicijative i aktivnosti, cilj nam je uključivanje svih ciljnih grupa i unapređenje njihovih finansijskih veština.

„Za svakog pojedinca, ali i za celo naše društvo važno je da dobro poznajemo upravljanje novcem, da prepoznamo kada su finansijske prilike pred nama, a kada ulazimo u finansijski rizik. Zbog toga Udruženje banaka tradicionalno organizuje Evropski kviz novca kao deo šire akcije za podizanje finansijske pismenosti u našem društvu”, izjavila je na dodeli priznanja najboljim takmičarima Marina Papadakis, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Koordinator Evropskog kviza novca za Srbiju, dr Sladjana Sredojević, specijalista za obrazovanje u Udruženju banaka, istakla je značaj sistemske podrške koju ovoj evropskoj inicijativi pruža Ministarstvo prosvete Republike Srbije usled čega interesovanje učenika i učešće škola raste. U Evropskom kvizu novca ove godine učestvovalo je 767 učenika iz 63 škole širom Srbije. Najveće interesovanje za ovu temu pokazali su đaci Ekonomske škole iz Čačka sa čak 44 takmičara.

 

Related Posts