Instant plaćanja od sad i na internet prodajnim mestima trgovaca

by Vesna Lapčić

Narodna banka Srbije omogućava nov način plaćanja – instant plaćanja na internet prodajnim mestima trgovaca.

Zbog vrlo značajnih prednosti koje za trgovce i potrošače imaju instant plaćanja u odnosu na platne kartice i druge vidove plaćanja, Narodna banka Srbije, u saradnji s bankama i najagilnijim trgovcima, nastavlja intenzivne aktivnosti na uvođenju instant plaćanja na što većem broju prodajnih mesta u našoj zemlji. Nastavak tih aktivnosti rezultirao je omogućavanjem instant plaćanja na internet prodajnim mestima, što će dodatno doprineti razvoju elektronske trgovine.
Izdavačka kuća „Laguna” prvi je trgovac koji je omogućio instant plaćanja na svom internet prodajnom mestu, u saradnji s Banca Intesa ad Beograd, koja ovim ima za cilj da zadrži svoju poziciju najvećeg prihvatioca svih vrsta plaćanja na internet prodajnim mestima trgovaca u našoj zemlji.

Od danas, na internet stranici www.laguna.rs možete kupovati jednostavno, korišćenjem opcije „IPS skeniraj” u okviru aplikacije mobilnog bankarstva. Kada odlučite koji proizvod želite da kupite, nakon kompletiranja porudžbine, na internet sajtu trgovca kao način plaćanja izaberite „IPS skeniraj”. Prikazaće vam se NBS IPS QR kod, koji ima ograničeno vreme trajanja i koji sadrži podatke neophodne za započinjanje plaćanja. U svojoj aplikaciji mobilnog bankarstva izaberite opciju „IPS skeniraj”, zatim prikazani NBS IPS QR kod skenirajte i obavite plaćanje.

Plaćanje je vrlo brzo i jednostavno – ne zahteva prekucavanje podataka kao kod platne kartice. Pored toga, sigurnije je od plaćanja platnim karticama, jer kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajt trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama, kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke. U tom smislu, rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja znatno je smanjen.
Sigurnost plaćanja je najvažniji deo internet kupovine robe i usluga, a „IPS skeniraj”, odnosno instant plaćanje mobilnim uređajem, pruža ključnu sigurnost svim učenicima u kupovini.

Takođe, kupci su zaštićeni – imaju pravo na povraćaj sredstava ako im se, na primer, posle uspešno izvršenog plaćanja ne isporuči proizvod koji su kupili.
Imajući u vidu sve prednosti koje im instant plaćanja donose, trgovci su prepoznali značaj njegovog uvođenja u okviru svoje internet prodavnice, te očekujemo da će oni biti najbolji pokretači tržišta za masovnu upotrebu ovog instrumenta na internet prodajnim mestima. Izdavačka kuća „Laguna” prvi je u nizu trgovaca koji se pripremaju da omoguće ovu uslugu za internet kupovinu roba i usluga u saradnji sa svojim bankama.

Podsećamo da je Narodna banka Srbije svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja za trgovce budu znatno niži od troškova prihvatanja platnih kartica, odnosno banke imaju sve uslove da ove transakcije trgovcima ponude po značajno nižim naknadama. Time Narodna banka Srbije motiviše i male trgovce koji danas ne prihvataju platne kartice da na svojim internet prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog, ali i troškovno povoljnijeg načina plaćanja, što je značajno za dalji razvoj elektronske trgovine.

Related Posts