EBRD i EU će povećati finansiranje za MSP na Zapadnom Balkanu

by Vesna Lapčić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) povećavaju svoju podršku malim i srednjim preduzećima (u daljem tekstu: MSP) na Zapadnom Balkanu pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Banka će obezbediti do 70 miliona evra novih kreditnih linija za partnerske finansijske institucije za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Evropska Unija će u isto vreme obezbediti 15 miliona evra za identifikaciju i verifikovanje najbolje raspoložive opreme i tehnologije kako bi MSP povećale svoju konkurentnost i podržale prelazak na zelenu ekonomiju.

Zemlje Zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije korona virusa strogim merama zdravstvene zaštite koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj. Zemlje su takođe pod uticajem globalne ekonomske situacije i smanjene potražnje za njihovim proizvodima.

EBRD i Evropska Unija zajedničkim pristupom podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rešenja za nove izazove. Ova sredstva će obezbediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu.

„Veoma smo posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima“, kaže Pierre Heilbronn, potpredsednik EBRD-a, za sektor politike i partnerstva. „Naši dodatni fondovi će pružiti podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Ovaj angažman takođe svedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa Evropskom Unijom na Zapadnom Balkanu. „

Oliver Varhelii, komesar Evropske unije za proširenje, rekao je: „Mala i srednja preduzeća su vitalna za ekonomiju Zapadnog Balkana i posebno su pogođena ovom krizom. Zato koristimo našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om u regionu da povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima – ne samo da bi preduzeća opstala, već i da bi ojačali njihovu otpornost i postavili osnove za održivi oporavak.“

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na Zapadnom Balkanu. Do danas je uložila preko 13 milijardi evra u više od 700 projekata, uzimajući u obzir i ključna ulaganja u infrastrukturu, segment malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.

Related Posts