EBRD formirala „Paket solidarnosti“ vredan milijardu evra za pomoć kompanijama

by Vesna Lapčić

EBRD je obezbedila „Paket solidarnosti“ vredan milijardu evra kao jednu od mera pomoći kompanijama u zemljama koje se bore sa uticajem pandemije izazvane korona virusom.

Predlog su danas odobrili vlasnici Banke koja investira u razvoj posebno privatnog sektora u 38 zemalja u razvoju.

EBRD će obezbediti pomoć svojim klijentima sa jakim poslovnim osnovama a koji budu imali privremenih poteškoća uključujući pomoć likvidnosti, obrtnog kapitala i finansiranja trgovine.

Banka će takođe obezbediti kratkoročne pogodnosti za obrtna sredstva do dve godine za druge korporativne klijente, proizvođače energije kao i podršku za opštine.

Banka će procenjivati potrbu za restrukturiranje postojećih zajmova, uključujući mogućnost produženja dospeća i drugih uslova.

Mere prate već snažno prisustvo Banke u zemljama u kojima posluje budući da su investicije tokom protekle godine dosegle 10,1 milijardu evra.

Ekonomisti EBRD očekuju da će mnoge ekonomije u kojima posluju biti pogođene, posebno u centralnoj Aziji, istočnoj Evropi, Kavkazu, Rusiji.

Zemlje koje su tešnje uključene u globalni lanac snabdevanja posebno one koje zavise od Kine i Evrope, više će propatiti zbog pandemije. Turizam će biti pogoćen u većini zemalja u kojima posluje EBRD.

Nedavni pad cene nafte takođe će imati uticaj na proizvođače nafte, a biće smanjene i doznake ljudi koji rade u inostranstvu prema matičnoj zemlji.

Related Posts