Home Finews EBRD formirala „Paket solidarnosti“ vredan milijardu evra za pomoć kompanijama

EBRD formirala „Paket solidarnosti“ vredan milijardu evra za pomoć kompanijama

by Vesna Lapčić

EBRD je obezbedila „Paket solidarnosti“ vredan milijardu evra kao jednu od mera pomoći kompanijama u zemljama koje se bore sa uticajem pandemije izazvane korona virusom.

Predlog su danas odobrili vlasnici Banke koja investira u razvoj posebno privatnog sektora u 38 zemalja u razvoju.

EBRD će obezbediti pomoć svojim klijentima sa jakim poslovnim osnovama a koji budu imali privremenih poteškoća uključujući pomoć likvidnosti, obrtnog kapitala i finansiranja trgovine.

Banka će takođe obezbediti kratkoročne pogodnosti za obrtna sredstva do dve godine za druge korporativne klijente, proizvođače energije kao i podršku za opštine.

Banka će procenjivati potrbu za restrukturiranje postojećih zajmova, uključujući mogućnost produženja dospeća i drugih uslova.

Mere prate već snažno prisustvo Banke u zemljama u kojima posluje budući da su investicije tokom protekle godine dosegle 10,1 milijardu evra.

Ekonomisti EBRD očekuju da će mnoge ekonomije u kojima posluju biti pogođene, posebno u centralnoj Aziji, istočnoj Evropi, Kavkazu, Rusiji.

Zemlje koje su tešnje uključene u globalni lanac snabdevanja posebno one koje zavise od Kine i Evrope, više će propatiti zbog pandemije. Turizam će biti pogoćen u većini zemalja u kojima posluje EBRD.

Nedavni pad cene nafte takođe će imati uticaj na proizvođače nafte, a biće smanjene i doznake ljudi koji rade u inostranstvu prema matičnoj zemlji.

You may also like