Država mora da donese paket ekonomskim mera zbog COVID 19

by Vesna Lapčić

Ekonomista Jurij Bajec rekao je u izjavi za Al Jazeeru da će uticaj korona virusa na zemlje regiona zavisiti od toga kako će se zemlje pripremiti te da treba zaboraviti na priče liberalnih ekonomista da sve treba prepustiti tržištu i sistemu ponude i tražnje. Države treba da spreme pakete ekonomskih i socijalnih mera. Država trenutno brine o zdavlju i da se identifikuju svi zaraženi, do su ekonomska pitanja, kako je rekao, u drugom planu, a postoji mogućnost prekida proizvodnje. Država mora da ima program podrške privredi, posebno domaćoj koja ne bi smela da poklekne i kako bi relativno neoštećena izašla iz ove krize.

Hrvatski ekonomista, politikolog i sociolog, Slavko Kulić, izjavio je za istu televiziju da će u toj zemlji najviše biti pogođena industrija koja je bila orijentisana ka severnoj Italiji, a da druge industrije praktično i nema. „Naša ekonomija je „šleper“ ekonomija i najviše nas može pogoditi zabrana uvoza jer nam je ekonomija bazirana na trgovini. Turizam će biti veoma pogođen, to će biti drastično osakaćeno područje u smislu prihoda, a na turizam smo oslanjali državu i ekonomiju. Više puta sam govorio da je tragična država koja se oslanja na turizam. Mi nemamo poljoprivredu i industriju, a zašto, trebalo bi upitati uvozni lobi“, rekao je on.

U Italiji su najviše pogođena mala i srednja preduzeća od kojih zavisi ekonomija zemlje. Iako je italijanska Vlada stavila zdravlje ljudi ispred ekonomije, udruženja poslodavaca je reagovalo da su mere suviše restriktivne. Opozicija apeluje na vlasti i smatra da Italija može da ode u ozbiljnu recesiju. Italijanska Vlada je pripremila i budžet pomoći.

Related Posts