Dream Big! Novi MINI Cooper i MINI Countryman premijerno predstavljeni

by Vesna Lapčić

MINI Srbija premijerno je predstavio nove modele kojim počinje revolucionarna MINI era okrenuta ka budućnosti i nameri brenda da do 2030. godine ima potpuno električnu gamu. Pod sloganom Dream Big i uz nastup pop pevačice Sare Jo, prikazani su potpuno električni MINI Cooper pete generacije i potpuno novi MINI Countryman treće generacije, koji je od sada dostupan i u električnoj verziji. Novi članovi MINI porodice donose moderan dizajn, savremenu tehnologiju i uzbudljivu vožnju punu avantura.

Novi MINI Cooper

Novi, potpuno električni MINI Cooper pete generacije predstavlja spoj prepoznatljive MINI tradicije i savremenih inovacija, a od sada je dostupan u dve varijante: Cooper E i Cooper SE (snažnija verzija). MINI Cooper E poseduje električni motor od 135kW/184ks i generiše obrtni moment od 290Nm. Ova verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,3 sekunde, a domet po WLTP ciklusu isnosi 305km.

MINI Cooper SE ima snagu od 160 kW/218ks uz maksimalni obrtni moment od 330Nm. Njegovo ubrzanje od 0 do 100km/h iznosi 6,7 sekundi, dok je domet 402km po WLTP standardu.

Green Mode opcija optimizuje efikasnost pogona, orijentišući elektromotor ka maksimalnom dometu na osnovu različitih parametara. Unapređeno upravljanje rekuperacijom u novom MINI Cooper-u usmerava višak energije u bateriju, čime se povećava domet.

Dizajn nove generacije MINI modela je moderan i digitalno orijentisan, a korisničko iskustvo je podignuto na potpuno novi nivo. Eksterijer novog MINI Cooper-a je minimalistički uz izražene sportske i aerodinamične karakteristike. Prednji deo ovog električnog vozila karakterišu kultni MINI kružni farovi i upečatljiva osmougaona maska.

Standardni točkovi su prečnika 16 inča, a opciono su dostupne felne od 17 i 18 inča, kako bi se naglasio tipičan MINI karting osećaj.

Enterijer je minimalistički koncipiran i sadrži svedeniji broj komponenti koje su dizajnirane po najvišim standardima. Opcioni head-up displej iza volana omogućava da se relevantan sadržaj pojavi u vidnom polju vozača. Kao rezultat toga, kontrolna tabla na strani vozača ne zahteva dodatni ekran, tako da otvara pogled napred.

Dizajn enterijera odiše modernošću, dok opcioni panoramski stakleni krov čini unutrašnjost posebno svetlom i prijatnom. Preklapanjem zadnjeg sedišta u odnosu 60:40, prtljažni prostor se može fleksibilno proširiti sa 200 na 800 litara.

OLED ekran visoke rezolucije pravi revoluciju u korisničkom doživljaju, postavljajući nove standarde. Zahvaljujući MINI operativnom sistemu 9, svim funkcijama vozila se može upravljati intuitivno pomoću dodira ili glasovne kontrole. MINI operativni sistem 9, koji je interno razvila BMW Grupa, zasnovan je na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP).

Grafički prikaz sadržaja je moderan i fokusiran je na ključne stavke. Gornji deo sadrži relevantne informacije u vezi sa vozilom kao što su brzina i status baterije. Kada se pritisne indikator brzine, pojavljuje se veliki, upečatljiv displej sa brzinomerom preko celog ekrana koji jasno stavlja fokus na vožnju.

U glavnom meniju su prikazani ostali vidžeti u vidu ikonica levo i desno od trenutne funkcije menija. U donjem delu OLED ekrana nalaze se stavke menija: navigacija, mediji, telefon i klima, koji se mogu direktno izabrati u bilo kom trenutku. Svim ostalim funkcijama se može pristupiti preko menija na isti način kao na pametnom telefonu.

Pored toga, MINI Connected Upgrades omogućava digitalno i fleksibilno korišćenje dodatnih funkcija vozila. U kombinaciji sa opciono dostupnim MINI Connected paketom, MINI Connected Store pruža pristup praktičnim i zabavnim aplikacijama, uključujući igrice, muziku i video strimovanje. Nova aplikacija AirConsole pruža jedinstveno gejming iskustvo za sve putnike, koji pomoću mobilnog telefona kontrolišu sadržaj na OLED ekranu.

Novi sistemi asistencije sada još više olakšavaju svakodnevnu vožnju. Pored automatskih funkcija parkiranja koje nudi Parking Assistant, novi opcioni Parking Assistant Plus čini proces parkiranja još jednostavnijim.

Zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri kamere za surround pogled, vozilo može jasnije da identifikuje moguća parking mesta, pa čak može i da samostalno pokrene manevre parkiranja sa ograničenim prostorom. Pored toga, proces regularnog ručnog parkiranja može se preneti na Parking Assistant Plus u bilo kom trenutku. Režim istraživanja nudi praktično rešenje omogućavajući da se novi MINI Cooper jednostavno parkira pomoću pametnog telefona, ako je prostor sa strane previše ograničen za ulazak.

Inovativna opcija MINI Digital Key Plus donosi personalizovano iskustvo u vozilu, pretvarajući pametni telefon u ključ, što omogućava automatsko otvaranje i zatvaranje vozila.

Tu su i dodatne funkcije koje povećavaju bezbednost korisnika. Sa opcijom Remote 360, na primer, okolina parkiranog vozila može se videti u MINI aplikaciji. Kamera u unutrašnjosti pruža pogled na enterijer, ali i mogućnost fotografisanja putnika i otpremanja materijala na pametni telefon putem WiFi Direct-a.

 Potpuno novi MINI Countryman

Potpuno novi MINI Countryman treće generacije u najsvežijem izdanju donosi niz inovacija, viši nivo udobnosti, kao i poseban oblike zabave.

Potpuno električni MINI Countryman po prvi put je dostupan je u dve verzije. MINI Countryman E sa snagom od 150 kW/204ks i obrtnim momentom od 250Nm nudi domet od 462km (WLTP standard). Ova verzija ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 170 km/h.

Takođe, u ponudi je i potpuno električni MINI Countryman SE ALL4 sa 230kW/313ks i 494Nm i dometom od 433km (WLTP standard). Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 5,6 sekundi, a maksimalna brzina je 180km/h.

Novi MINI Countryman je takođe dostupan sa inovativnim i efikasnim benzinskim motorima. U pitanju su MINI Countryman C sa pogonom na prednjim točkovima, kao i MINI Countryman S ALL4 sa pogonom na svim točkovima. Tu je i MINI Countryman JCW ALL4 – model uvećane snage sa pogonom na svim točkovima. Novi MINI Countryman će takođe biti dostupan i u  dizel varijanti,

Dizajn nove generacije MINI modela je moderan i digitalan i kombinuje autentičnost, progresivnu tehnologiju. Najveći MINI model u porodici dolazi u još većim dimenzijama u odnosu na svog prethodnika – dužina: 4.433 mm, širina: 1.843 mm i visina: 1.656 mm, što njegovu pojavu čini posebno impresivnom. Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju, koje je sada 2.692 mm, udobnost je dodatno povećana.

Standardni točkovi su prečnika 18 inča, opciono su dostupne felne od 19 i 20 inča koje naglašavaju tipičan MINI karting osećaj.

Prednji deo potpuno električnog MINI Countryman-a definisan je izražajnom konturom nove osmougaone prednje maske. Kompletan eksterijer odiše modernim, minimalističkim dizajnom koji karakterišu jasne i izražajne linije.

Vozač i suvozač od sada mogu da uživaju u znatno unapređenoj udobnosti sa skoro tri centimetra dodatne širine u predelu ramena i laktova. Širina zadnjih sedišta takođe je povećana za 2,5 centimetra. Opcioni panoramski stakleni krov čini unutrašnjost posebno svetlom i prijatnom, sa prednjom polovinom koja se može otvoriti.

Enterijer novog MINI Countryman-a donosi najveći nivo zabave i komfora do sad. Instrument tabla funkcioniše u potpunosti bez dodatnog displeja iza volana, a sav relevantan sadržaj se projektuje na opcionalni head-up displej.

Centralni OLED ekran postavlja novi standard svojom visokom rezolucijom i po prvi put svojim okruglim oblikom. Zahvaljujući MINI operativnom sistemu 9, svim funkcijama vozila se može upravljati intuitivno putem dodira ili glasa. MINI operativni sistem 9, koji je interno razvila BMW Grupa, zasnovan je na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP).

Grafički prikaz sadržaja je moderan sa izraženim fokusom na važne opcije. Gornji deo prikazuje relevantne informacije u vezi sa vozilom kao što su brzina i status baterije, dok su u donjem delu stavke menija: navigacija, mediji, telefon i klima koji se mogu direktno izabrati u bilo kom trenutku.

Svim ostalim funkcijama se može pristupiti preko menija na isti način kao na pametnom telefonu. U novom MINI Countryman-u, brojne funkcije se mogu kontrolisati korišćenjem glasovnog ličnog asistenta.

Po prvi put, MINI Countryman nudi i poluautomatsku vožnju pri brzinama do 60 km/h. Do ove brzine vozač može da skloni ruke sa volana pod uslovom da nastavi pažljivo da prati saobraćaj. Vozač mora biti spreman da aktivno upravlja i koči u svakom trenutku. Ova funkcija se nadograđuje na druge sisteme asistencije vozaču, preuzimajući i uzdužno i bočno vođenje unutar trenutne trake.

Dodatno, potpuno električni MINI Countryman pruža mogućnost izračunavanja najefikasnije rute sa optimizovanim punjenjem nakon unošenja odredišta, što uključuje unapređeno upravljanje rekuperacijom, čime se povećava domet vozila.

Kao standard, novi Trailer Assistant pomaže pri parkiranju sa prikolicom i nudi pomoć oko potrebnog ugla volana pri vožnji unazad. Pored funkcija automatskog parkiranja i pogleda za parkiranje od 360 stepeni, novi MINI Countryman jasnije identifikuje moguća parking mesta zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri Surround View kamere.

U okviru opcionog Parking Assistant Professional sistema, vozilom se može manevrisati van parking mesta pomoću pametnog telefona i funkcije daljinskog parkiranja. Ako nema dovoljno prostora sa strane vozila, MINI Countryman koristi ovu funkciju da sam izađe sa parking mesta, što olakšava vozaču da uđe u automobil.

U kombinaciji sa opciono dostupnim MINI Connected paketom, MINI Connected Store omogućuje pristup praktičnim i zabavnim aplikacijama, uključujući igre, muziku i video strimovanje. Nova aplikacija AirConsole pruža jedinstveno gejming iskustvo za sve putnike, koji iz pomoć pametnih telefona upravljaju sadržajem na OLED ekranu.

 

 

Related Posts