Detla Agrar će biti jedan od najvećih pojedinačni proizvođač jabuke u svetu

by Vesna Lapčić

Delta Agrar će biti jedan od najveći pojedinačni proizvođač jabuka u svetu sa više od 600 hektara zasada, a u portfoliju će imati više od devet klupskih sorti jabuke, najavio je Dejan Jeremić generalni direktor kompanije i viši potpredsednik Delta holdinga.

Inače, kompanija Delta Agrar imala je rekordnu godinu u svojoj istoriji poslovanja sa 319,8 miliona evra prihoda u 2022. godini (rast od 15,6%) i planom za dalji rast – na 356,3 miliona evra u 2023. godini (rast 11,4%). U 2023. očekuje se pola milijarde evra prihoda. 

Recept za uspeh Delta Agrara je u ulaganju u najsavremeniju agrarnu tehnologiju, zbog čega već danas veći deo poslovanja čini tzv. pametna poljoprivreda. Pod sistemima za nadovnjavanje nalazi se 28% obradivih površina Delta Agrara, daleko više i od evropskog proseka; ukupno je mapirano 6.200 hektara od 10.000 hektara koliko se obrađuje, a varijabilna setva primenjuje se na 425 hektara.

„Mi ne možemo da utičemo na cenu proizvoda na svetskom tržištu, ali možemo na troškove proizvodnje“, istakao je Jeremić na godišnjoj konferenciji Delta holdinga.

Delta Agrar je u 2022. godini izvezao poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od 101 milion evra, a proizvodi iz Srbije našli su se na tržištu 34 zemlje, od Evrope, preko Dalekog istoka, do Sjedinjenih Američkih Država. Ova kompanija planira da uđe u na afričko tržište sa svojim brendom Fit&Fun.

Sve fabrike u okviru Delta agrara imale su snažan rast prihoda, Juhor 44 odsto, Danubiuv 28,5 odsto, Fun&Fit 30 odsto, a Mioni 34 odsto, rekao je Jeremić.

Related Posts