Da li ste čuli za banku za siromašne koja radi odlično?

by Vesna Lapčić

Banka Grameen ili banka siromašnih, prva je pre nešto manje od četiri decenije krenula da daje male kredite, prosečne vrednosti od svega 180$. Poslovna politika se zasniva na pomoći najsiromašnijima koji malim pozajmicama rešavaju osnovne egzistencijalne potrebe. Osnovao ju je Muhamed Junis, doktor ekonomskih nauka i bankar iz Bangladeša koji je za svoj poduhvat dobio Nobelovu nagradu za mir 2006. Zapravo, on je svojim konceptom dokazao da je moguće da se razviju isplativi modeli koji zaista pomažu siromašnima. Banka zapošljava 18 hiljada ljudi, a opslužuje više od devet miliona klijenata. Korisnici mikrokredita su uglavnom žene i to oko 97 odsto. Banka kreditira klijente u više od 81 hiljadu seoskih mesta navodi se na zvaničnom sajtu podatak iz januara ove godine. To je čak 93 odsto sela u Bangladešu.

Inače, Muhamed Junis je doktorirao ekonomiju u USA, ali se vratio u Bangladeš i osnovao 1983. Grameen banku.

„Kada smo osnovali banku, išli smo od kuće do kuće i videli mnoštvo bolesne dece. Mnoga nakon zalaska sunca nisu mogla videti ništa zbog manjka vitamina A. Ponudili smo ljudima da kupe seme povrća. Oni su to prihvatili, sadili seme i tako prehranili svoju decu, a višak su mogli da prodaju,“ rekao je ranije Junis.

Takav pristup omogućio je da se noćno slepilo iskoreni u Bangladešu.

U svetu postoji više od 1,1 milijardu ljudi koji dan preživljavaju sa manje od 1 dolar i žive u uslovima gladi, slabog zdravlja i bez ikakve nade. Većina vlada i civilnog društva u zemljama u razvoju se protiv siromaštva bori na različite načine, kao što su razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, promocija zapošljavanja, razni zdravstveni i edukativni programi, socijalne usluge. Mikrokrediti su prepoznati kao jedna od najefikasnijih strategija za borbu protiv siromaštava. Ona uključuje davanje veoma malih kredita siromašnim ljudima, uglavnom ženama, bez ikakvih obezbeđenja. A cilj pozajmica je da se klijentima omogući da od njih pokrenu nešto što bi im donosilo nekakav prihod, navodi se u jednom od dokumenata banke.

FOTO: Banka Grameen

 

Related Posts