Banke izdale 526 milona evra zajmova sa državnom garancijom

by Vesna Lapčić

Komercijalne banke u Srbiji izdale su zajmove sa državnom garancijom u vrednosti od 526 miliona evra (591 milion dolara) u okviru vladinog programa za podršku ekonomskom oporavku nakon koronavirusne krize, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

“Prema podacima za 15. juni, odobreno je ukupno 6.332 zajma, ukupne vrednosti 526 miliona evra, uključujući ugovorene kredite, od kojih ukupno 4.996 u vrednosti od 365 miliona evra. Istovremeno, zahtevi za 3.449 kredita u vrednosti od 453 miliona evra se prerađuje”, rekao je Mali.

Preduzetnici, mala i mikro pravna lica su najviše izloženi izazovima i potrebna im je pomoć u osiguravanju likvidnosti i obrtnog kapitala, rekao je Mali. “Naš cilj je bio da osiguramo njihov posao. Pozivam one koji još uvek razmišljaju o ovoj vrsti pomoći da se prijave i iskoriste priliku, jer je to dobar način da osiguramo posao.”

Krajem marta Vlada Srbije je uvela finansijski paket od 5,1 milijardu evra za podršku ekonomiji zemlje, koji uključuje garantnu shemu od dve milijarde evra za zajmove komercijalnih banaka.

Rok otplate kredita je 36 meseci, uz grejs period od devet do 12 meseci, dok državna garancija pokriva do 80% vrednosti zajma.

Related Posts