Bankari: Očekuje se da Evropska centralna banka tri puta smanji kamatne stope tokom ove godine

by Vesna Lapčić

Tokom ove godine očekuje se da će Evropska centralna banka smanjiti kamatnu stopu tri puta po 0,25 odsto, rekao je Nikola Stamenković, član izvršnog odbora Erste banke na panelu „Bankarski sektor – finansijsko ekonomski oporavak“ na 31. Kopaonik biznis forumu koji se održava od 3.3. do 6.3. 2024.

On je dodato da se očekuje veća kreditna aktivnost koju će gurati uglavnom infrastrukturni projekti.

Predrag Mihajlović, predsednik IO OTP banke je rekao da je kreditna aktivnost u 2023. bila smanjena iako je prošla godina za bankarski sektor, što se tiče profitabilnosti, bila uspešna.

„Profiti su bili veliki i generisani rastom kamatnih stopa“, rekao je Mihajlović.

On je dao i da će banke biti aktivnije kada je reč o „ESG kreditima“ u smislu prepoznavanja rizika u vezi sa klimatskim promenama.

Nikola Vuletić, predsednik IO UniCredit banke je rekao da su Srbiji potrebne velike banke koje imaju veliki potencijal za kreditiranje.

„Privrednici nam već sada traže po 200, 300 miliona evra kredita. Zato su nam potrebne banke sa velikim kapacitetima“, rekao je on.

Zoran Petrović, predsednik IO Raiffeisen banke je na pitanje o digitalizaciji rekao da je Srbija u rangu zemalja regiona te da filijale neće nestati, ali da se potrebe klijenata menjaju.

„Krijenti ne žele više da gube vreme i meni je žao što slogan naše banke nije slogan jedne singapusrske banke: „Bank less, live more“ (Manje banke, duži život). Najveći deo naših investicija odlazi upravo u digitalizaciju i to unutrašnjih procesa i proizvoda“, rekao je Petrović.

Slavica Pavlović, predsednica IO Eurobanke je na temu finansijske pismenosti rekla da je finansijska pismenost obostrano korisna.

„Finansijski pismen klijent može da pravilno sagleda odluke koje donosi“, istakla je ona.

Related Posts