Zašto su finansijska pismenost i bolji pristup finansijskim uslugama važni?

by Vesna Lapčić

Više od 1.700 sati, ili 212 radnih dana mentorske i edukativne podrške Erste banka je uložila u razvoj startapa, organizacija i socijalnih preduzeća, kao i unapređenje finansijske pismenosti i usavršavanje mladih, navodi se u saopštenju te banke. U okviru programa socijalnog bankarstva otvoreno 296 novih radnih mesta širom Srbije. .Erste je prva banka na tržištu po Indeksu iskustva klijenata (Customer Experience Index) koji su fizička lica.

Uz kreditnu, edukativnu i mentorsku podršku do otvaranja 296 radnih mesta

 I tokom 2019. godine, u okviru programa socijalnog bankarstva „Korak po korak“ podršku su dobili oni koji najčešće nemaju pristup bankarskim uslugama – finansirano je 201 startapa, socijalnih preduzeća i organizacija civilnog društva sa više od dva miliona evra kreditne podrške, čime je otvoreno 296 novih radnih mesta širom Srbije. Edukacija i mentorstvo su važan aspekt ovog programa, te je klijentima pruženo više od 700 sati mentorske podrške. Objavljeno je pet edukativnih priručnika o temama finansija „za početnike“, odnosa sa kupcima, prodaje, pripreme ponuda, kao i vodič za startap preduzeća. Pripremljeno je i šest video podkasta, u kojima su kroz savete eksperata predstavljene teme marketinga, mentorstva, pametnog investiranja, biznis transfera, kao i uspešne priče pojedinih klijenata.

U domenu odgovornosti prema klijentima, posvećenost Banke zadovoljstvu njenih klijenata u 2019. je za rezultat imalo da je Erste prva banka na tržištu po Indeksu iskustva klijenata (Customer Experience Index) koji su fizička lica.

Filantropija za bolju i lepšu zajednicu

U 2019. godini Banka je programima donacija i sponzorstava sa nešto više od 27,5 miliona dinara podržala realizaciju više od 35 festivala, manifestacija i projekata iz oblasti kulture i umetnosti, popularizacije nauke, preduzetništva, finansijskog opismenjavanja, edukacije i sporta.

Nastavljajući više od 10 godina dugu tradiciju Erste volontera, zaposleni Banke su učestvovali u nizu akcija čišćenja tvrđave Petrovaradin na više od 20 lokacija, kao i u velikoj volonterskoj akciji čišćenja i uređivanja šume Stepin lug u Beogradu. Zaposleni u Novom Sadu, Novoj Pazovi i Beogradu prikupili su čepove težine oko 30 kilograma u akciji „Čepom do osmeha”, čiji je cilj prikupljanje novca za nabavku ortopedskih pomagala za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Podrška kreativnosti i razvoju mladih, kao i projektima koji menjaju zajednicu

Tokom petog ciklusa programa Superste.net, 33 tima mladih kreativaca iz 18 gradova Srbije dobilo je mentorsku podršku u ukupnom trajanju od 500 sati, i to u oblasti marketinga, komunikacija, ljudskih resursa, dizajna, projektnog menadžmenta kulture i preduzetništva. Finalisti programa, njih 11, dobilo je i finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 5,1 miliona dinara, za sprovođenje inovativnih projekata u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja čiji je cilj unapređenje života u lokalnim zajednicama.

Kroz program praksi Erste Banke, 250 studenata i diplomaca imalo je priliku da se usavršava, a studenti i diplomci u oblastima ekonomije i prava iz Srbije i regiona i tokom 2019. godine imali su priliku da se prijave na novi ciklus „Best of South East” stipendija, koji su u saradnji sa Univerzitetom u Gracu realizovali Erste Grupa i Štajermarkiše Šparkase Banka (Steiermärkische Sparkasse). Nastavljena je podrška programu Social Impact Award, obezbeđivanjem jedne od nagrada i mentorstvom mladih socijalnih preduzetnika i preduzetnica, kojima su eksperti Banke pomagali da razviju biznis ideje. Banka je podržala i program  „Podeli svoje znanje – Postani mentorka”, čiji je jedan od inicijatora, a koji je usmeren na lični i profesionalni razvoj mladih devojaka i žena u našoj zemlji.

Finansijska pismenost – onlajn i oflajn, za sve uzraste

 Prošle godine Erste Banka pokrenula je sveobuhvatni programa finansijske edukacije #ErsteZnali. Tokom 2019. godine na platformi ErsteZnali.rs obrađeno je osam velikih tema, od ličnih finansija, štednje i zaduživanja do elektronskog bankarstva, bezbednosti i preduzetništva. Do kraja godine je zabeleženo 153.000 jedinstvenih poseta platformi, a posetioci su testirali svoje finansijsko znanje više od 11.800 puta.

Program je obuhvatio i 24 događaja i edukativne radionice o ličnim finansijama, na kojim je učestvovalo 500 građana, a u čiju pripremu je uloženo 500 sati ekspertskog volontiranja. Objavljena je i knjiga „Čuvari zmajevog blaga” Dragice Mujković u izdanju „Kreativnog centra“, koja uči decu kako da brinu o novcu i otkriva im znanja koja su osnova buduće finansijske pismenosti.

Radno okruženje u službi usavršavanja

Erste Banka je  tokom 2019. godine realizovala više od 32.100 sati obuka za zaposlene, u koje je uloženo 58 miliona dinara. Razvoj i usavršavanje zaposlenih jedan je od najvažnijih strateških prioriteta Banke. Pravo na besplatan zdravstveni pregled prošle godine iskoristilo je 258 koleginica i kolega. Banka je nastavila sa merama unapređivanja rodne ravnopravnosti, pa su tako od 1.154 zaposlenih 26 odsto činili muškarci, a 74 odsto žene. U Izvršnom odboru, žene su ravnopravno zastupljene, na dve od četiri pozicije.

 Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju Erste Banke za 2019. godinu 12. je izveštaj te vrste i 9. koji prati međunarodnu metodologiju za izveštavanje o održivosti, Global Reporting Initiative (GRI). Prema važećem sporazumu Global Reporting Initiative i Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija (GDUN), Izveštaj odgovara na sve zahteve Izveštaja o napretku (Communication on Progress – COP) GDUN.

Related Posts