Wimbledon od osiguravača dobija 100 miliona funti

by Vesna Lapčić

Još od izbijanja SARS-a, Wimbledon je jedan od retkih događaja pripremljenih za COVID-19, obzirom na sklopljeno osiguranje od otkazivanja događaja, piše GlobalData.

Nakon nedavnih vesti da će Wimbledon, prestižni teniski turnir u Velikoj Britaniji, dobiti od zbog izbijanja pandemijske i otkazivanja turnira, više od 100 miliona funti; Ben Carey-Evans, analitičar osiguranja u GlobalData, podelio je  svoj uvid u pripreme događaja za pandemije kao što je izbijanje pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2:

Wimbledon je pokazao da je jedan korak ispred većine ostalih s obzirom na to da ima osiguranje za tekuće događaje. Organizator Wimbledona plaća oko 1,5 miliona funti godišnje za osiguranje od pandemije još otkako je krenula epidemija SARS-a 2003. Dosad je u ime tog osiguranja platio otprilike 25,5 miliona funti tokom 17-godišnjeg perioda, za polisu koja pokriva gubitke od oko 114 miliona funti. To je vrlo razumna investicija.

Ugledni sportski događaji poput Premier lige i The Open (golf), otkazani su ili odloženi, zbog čega su organizatori izgubili mnogo novaca. Ovaj neviđeni poremećaj svih aktivnosti uzrokovanih COVID-19 ali i značajna isplata koju će primiti u ime štete Wimbledon zasigurno će pokazati da bi i ostali organizatori događaja širom sveta mogli uložiti u ovaj proizvod osiguranja u budućnosti. Pandemijsko osiguranje moglo bi postati od nišnog proizvod do bitnog za organizatore sportskih i muzičkih događanja. Osiguravači će se suočiti s izazovima u cenama premija zbog oštrog porasta popularnosti ove polise, ali i značajnog nivoa rizika povezanih s proizvodom.

Podaci SportCal tima GlobalData, pokazuju da Wimbledon zarađuje oko 160 miliona dolara na medijskim pravima, 151 miliona u sponzorstvu i oko 52 miliona dolara na prodaji ulaznica. Uštedetće 38,7 miliona dolara na novčanim nagradama i više na platama osoblja, no to i dalje predstavlja značajan gubitak prihoda, uprkos značajnoj isplati osiguranja. Osiguranje predstavlja ograničenje štete u odnosu na konkurenciju pa će se Wimbledon naći u mnogo boljoj poziciji od većine ostalih svetskih događaja u ovom periodu.

Preneto sa: www.svijetosiguranja.eu

Related Posts