Klaster železnica jugoistočne Evrope (RCSEE) i najveći svetski železnički klaster Rail Alliance iz Ujedinjenog kraljevstva su najavili da će se zajednički virtuelni samit železnica jugoistočne Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva održati u utorak, 18. 05. 2021.

Jednodnevna onlajn konferencija će okupiti istaknute govornike i pokriti spektar tema uključujući prilike za projekte za industriju dobavljača železnica i planove za recipročne trgovinske posete u jesen 2021, kao i sajma SEE Mobility 2021 koji će biti održan 15-16. septembra u Beogradu. Delegati će saznati više o velikom broju zančajnih projekta na železnicama širom regiona Jugoistočne Evrope i kako se kompanije mogu uključiti.

Mreža za železnička istraživanja i inovacije Jugoistočne Evrope (SEERRIN) će predstaviti aktuelne informacije i planove za razvoj širom regiona. SEERRIN je osnovan tokom 2020. godine od strane klastera RCSEE i Univerziteta u Beogradu, Zagrebu i Birmingemu i vrlo brzo je uvećao članstvo koje sada uključuje univerzitete i organizacije železničke industrije u celom regionu jugoistočne Evrope.

Samit zajednički organizuju Klaster železnica jugoistočne Evrope i Rail Alliance uz podršku Odeljenja za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva, Britansko-Srpske privredne komore, Mreže za železnička istraživanja i inovacije Jugoistočne Evrope i Univerziteta u Birmingemu.

Suorganizatori skupa, Dragoljub Rajić (direktor Klastera železnica jugoistočne Evrope) i Alexander Burrows (direktor Rail Alliance) su izjavili:

“Veoma smo uzbuđeni što zajednički organizujemo ovaj jedinstveni događaj koji približava naše zemlje i naše železničke industrije. Naše partnerstvo traje više od dve godine i sve više jača. Zajedno smo učestvovali na velikom broju uzbudljivih projekata, čiji je ovaj železnički samit još jedan deo.

Radujemo se predstavljanju prilika za naše partnere dobavljače iz železničkog sektora na ovom događaju, kao i za sledeći sajam SEE Mobility u Beogradu i poslovnu posetu kompanija iz regiona jugoistočne Evrope Ujedinjenom kraljevstvu koji su planirani za drugu, odnosno treću nedelju septembra.”

Ričard Robinson, Izvršni direktor Britansko-Srpske privredne komore (BSCC) je izjavio:

“BSCC je oduševljena da podrži Virtuelni železnički samit Jugoistočne Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva. Zapadni Balkan, uključujući Srbiju sprovodi značajne investicije u železničku infrastrukturu tokom sledećih nekoliko godina i učešće Ujedinjenog Kraljevstva je dobrodošlo. Komora vredno radi na promociji interesa Ujedinjenog Kraljevstva u ovom sektoru, podržavajući svoje članove da iskoriste prilike koje se ukazuju.”

Direktorka odeljenja za međunarodnu trgovinu Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu istakla je značaj najavljenog događaja:

„Virtuelni Železnički samit ima za cilj da okupi predstavnike kompanija, univerziteta i vlada. Odeljenje za međunarodnu trgovinu Ambasade UK u Srbiji je ponosno da predstavi ovu inicijativu sa nadom u dalje jačanje saradnje između Ujedinjenog kraljevstva i regiona jugoistočne Evrope. Verujemo da će ovo biti prva u nizu mogućnost gde Ujedinjeno kraljevstvo može pokazati svoje kapacitete u oblasti razvoja železnice i na taj način podržati planove za razvoj regiona jugoistočne Evrope i partnerstva sa privatnim sektorom.“

Related Posts