Unija poslodavaca spremna na kompromis koji ne ugrožava poslovanje kompanija

by Vesna Lapčić

Unija poslodavaca Srbije pristupila je pregovorima o minimalnoj ceni rada sa željom da se dođe do održivog rešenja, koje će uvažiti razumljivu želju Sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije Covid-19. Pregovore nastavljamo u dobroj volji da se dođe do komromisa, ali i sa jasnim stavom da je neprihvatljiv svaki dogovor koji bi doveo u pitanje poslovanje preduzeća, ugrozio radna mesta i samim tim obesmislio pregovore koji imaju za cilj poboljšanje položaja zaposlenih, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Predstavnici Sindikata pregovore su započeli sa zahtevom za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je iz ugla poslodavaca neprihvatljivo. Podsećamo da je u istraživanju koje je sprovela Unija poslodavaca uoči razgovora o ceni rada, čak 85 odsto preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija.

„Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do šest odsto, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća. Te dodatne mere su povećanje neporezivog dela zarade sa 16 na 19 hiljada, kao i smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Unija je uverena da bi ovakvo povećanje doprinelo poboljšanju statusa zaposlenih, ali na način da poslovanje preduzeća ne bude dovodeno u pitanje, samim tim ni radna mesa zaposlenih čija prava na ovaj način štitimo“, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavca Srbije i učesnik u ovim pregovorima.

Predstavnici Vlade izašli su danas sa predlogom da se povećanje minimalne cene rada kreće u rasponu od 4 do 6%. Unija poslodavaca Srbije sa punom pažnjom razmotriće ovaj predlog, sa spremnošću za kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način koji bi ugrozio normalno poslovanje preduzeća.

Related Posts