Goldman Sachs Inc izdvaja 750 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena

by Vesna Lapčić

Goldman Sachs Group Inc (GS.N) saopštio je da će obezbediti u narednoj deceniji 750 milijardi dolara finansiranja, savetodavnih usluga i investicija za inicijative koje se bore protiv klimatskih promena, kao i one koje podstiču ekonomske mogućnosti za ljude koji nisu dovoljno koristili finansijske usluge.

Banka je takođe ažurirala svoj interni okvir za zaštitu životne sredine kako bi isključila finansiranje svih novih projekata koji podrazumevaju bušenje nafte na Arktiku ili koji će stvoriti nove termoelektrane i nove rudnike termalnog uglja.

Goldman Sachs objavio je novu poslovnu politiku baš nakon što su Ujedinjene nacije zaključile konferenciju koja nije uspela da pojača napore u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Iz kompanije su saopštili da ni poslednjih godina nisu finansirali projekte koji su buli u vezi sa bušejem nafte i iskopavanjem uglja. Početkom ove godine su, na primer, sarađivali sa italijanskom elektroenergetskom kompanijom Enel kako bi prikupili 1,5 miliardi dolara kroz ponudu obveznica, a sa ciljem da Enel poveća svoju bazu obnovljivih izvora energije za 25 odsto pre 2022.

Očigledno da u svetu još uvek postoje kompanije koje su svesne da bez odgovornog poslovanja u jednom trenutku neće biti nikakvog poslovanja.

Related Posts