Edukativna onlajn igrica o novcu za osnovce

by Vesna Lapčić

Da li je novac teška tema za razgovor sa decom i kako pričati sa njima o kućnom budžetu? Razumeju li deca uopšte šta znači reč budžet? Šta je plata? Šta su prihodi domaćinstva, a šta su troškovi? Da li je finansijska pismenost jedna od najvažnijih veština novog doba? Sa željom da na zabavan i prijemčiv način deci približi finansijske teme, Erste Banka je kreirala edukativnu igricu za mobilne telefone Čuvari Zmajevog blaga, koja najmlađima i njihovim roditeljima može pomoći da zajedno izgrade odgovoran odnos prema novcu i potrošnji. Namenjena je deci nižih razreda osnovne škole, a može se besplatno preuzeti sa servisa Google Play i App Store.

Igrica je nastala po uzoru na istoimenu knjigu Čuvari Zmajevog blaga u izdanju Kreativnog centra, koju su deca i roditelji prihvatili sa velikim interesovanjem. Avanutre glavnog lika, simpatičnog i vickastog Zmaja koji je oživeo kroz igricu, sada postaju još uzbudljivije, jer igrajući se sa njim deca usvajaju važne finansijske pojmove i veštine kao što su štednja, odnos cene i vrednosti, upravljanje ličnim finansijama i mnoge druge. Autor ilustracija i u knjizi i u igrici je čuveni Dobrosav Bob Živković.

Igrica je deo sveobuhvatnog besplatnog programa finansijske edukacije #ErsteZnali, koji Erste Banka sprovodi već tri godine nastojeći da znanja iz oblasti finansija približi svima koji žele da bolje razumeju ovu oblast i donose dobre finansijske odluke.

„Motiv za kreiranje igrice bio je da deci na jedan zabavan i njima blizak način predstavimo pojmove iz oblasti finansija i da im pomognemo da izgrade odgovoran odnos prema novcu i potrošnji. Ako želimo da buduće generacije budu uspešnije od nas i da se bolje snalaze u finansijskom svetu, moramo im pružiti svu moguću podršku i pronaći način da im ovu temu približimo na njima prihvatljiv način. U proces finansijske edukacije treba da budemo uključeni svi, roditelji, nastavnici i vaspitači, ali i finansijske institucije. Zadovoljstvo nam je da ovako važan program konstantno proširujemo, što upravo radimo i sada lansirajući igricu za najmlađe“, naglasila je Marija Mutić, koordinatorka programa ErsteZnali Erste Banke Srbija.

„Knjiga Čuvari Zmajevog blaga nam je prethodno pokazala da jednoj ozbiljnoj temi poput finansijskog opismenjavanja možemo da pristupimo na zabavan način. Igrica je mladim generacijama najprijemčiviji format, a za roditelje može biti povod da iniciraju razgovor sa decom na ove važne teme, kao i da im prenesu sopstveno iskustvo i navike u pogledu raspolaganja kućnim budžetom. Važno je da napomenemo da smo se tokom čitavog procesa kreiranja igrice savetovali sa psiholozima, pedagozima i roditeljima“, istakla je Dragica Mujković, autorka knjige Čuvari Zmajevog blaga i direktorka komunikacija Erste Banke.

Brojna istraživanja i rezultati PISA testa ukazuju na neophodnost finansijskog opismenjavanja dece svih uzrasta, a u mnogim zemljama već postoji kao program ili se teži tome da finansijska pismenost bude sastavni deo nastavnog programa. Erste Banka je prepoznala tu potrebu i sredinom aprila ove godine potpisala Memorandum o saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čime je dogovorena podrška pri izradi programa za finansijsku edukaciju učenika osnovnih škola kroz projekat Škola novca za osnovca. Već je završena obuka više od 100 učitelja i nastavnika koji će, kroz plan i program napravljen od strane stručne radne grupe Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za tri starosna uzrasta, osnovcima približiti svet finansija i kroz formalno obrazovanje.

Related Posts