Projekat SMART Balkan – dodela grantova organizacijama civilnog društva

by Vesna Lapčić

Centar za istraživanje i kreiranje politike dodeljuje i ove godine grantove organizacijama civilnog društva, u okviru projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji je podržan sa strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Javni poziv za grantove Nacionalne intervencije traje do 21.oktobra, a za njih mogu da se prijave organizacije civilnog društva, osnovane u Srbiji.

„Veoma je važno što sve više organizacija prepoznaje značaj učešća u grantovima , a potvrda toga je da je u Srbiji kroz ovaj projekat dodeljeno do sada osam institucionalnih grantova, 11 grantova za nacionalne intervencije, devet za lokalne inicijative, dva medijska granta, dve kreativne kutije i šest ad hoc grantova. U Srbiji će biti dodeljeno sedam grantova, a kroz ovaj poziv u svih šest država dodeliće se 33 grantova u iznosu od 700 000 evra. Osnaživanje kapaciteta organizacija civilnog društva u regionu, kroz poboljšanu saradnju između civilnog društva i vlasti te kroz izgradnju regionalnog partnerstva na svim nivoima da bi se povećao uticaj građana u procesu donošenja odluka, doprineće potrebnoj promeni za kreiranjem inkluzivnih zajednica na Zapadnom Balkanu a što će promovisati održivi razvoj društava”,  ističe Bojana Krstevska projektna koordinatorka SMART Balkan projekta.

Proces selekcije projektnih aplikacija pristiglih tokom Javnog poziva planiran je da bude završen u decembru ove godine, a celokupni proces dodele grantova treba da bude završen do kraja januara 2025.

Svi projekti kojima budu dodeljeni grantovi moraju biti završeni do 30. septembra naredne godine.

Prijave se podnose isključivo online putem Grants Management Platforme (GMP) https://gmp.smartbalkansproject.org.

Projekat SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan je pokrenut sa ciljem da doprinese jačanju participativnih demokratija i evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu kroz osnaživanje organizacija civilnog društva i mreža OCD za jaču i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) ovaj projekat realizuje sa partnerskim organizacijama iz Severne Makedonije – Centar za istraživanje i kreiranje politike (CRPM) i Albanije – Institut za demokratiju i medijaciju (IDM), a projekat finansira norveško Ministarstvo spoljnih poslova. U okviru celokupnog projekta do sada su dodeljena 202 granta u iznosu od 8 225 000 evra.

Viiše informacija o grantovima i prijavljivanju, zainteresovani mogu da nađu na linku

Javni poziv za grantove Nacionalne intervencije – SMART Balkans (smartbalkansproject.org)

 

 

Related Posts