Prva nagrada za srpski film na HOLLYWOOD BEST FILM FESTIVALU

by Vesna Lapčić

Srpski dokumentarni film rediteljke Aleksandre Švonja „Umetnost ispovedanja“ pobednik je Hollywood Best Film Awards festivala, u kategoriji „Najbolji psihološki film“, dok je nagrađen i u kategoriji “Krati dokumentarni film” na Los Angeles Film and Documentary Awards.

“Umetnost ispovedanja” je snažan i inspirativan film koji pokazuje važnost progovaranja o seksualnom nasilju i moć muzike u procesu oporavka. Jelena Buča, poznata srpska pevačica i kompozitorka, odlučila je da na ovaj način podeli svoju priču o preživljavanju pokušaja seksualnog napada. Kroz njenu ispovest, u filmu se ističe hrabrost i snaga u suočavanju sa traumom i korišćenju muzike za isceljenje.

„Rad na ovom filmu bio je izuzetno izazovan zbog osetljive i duboko lične prirode teme koju smo istraživali. Dokumentovanje iskrene i bolne ispovesti zahtevalo je veliko strpljenje i obostrano poverenje. Kao filmski stvaralac, osećala sam ogromnu odgovornost da Jeleninu priču ispričam na autentičan način. Izuzetno mi je drago što su publika i filmski stručnjaci prepoznali uloženi trud i veliku hrabrost. Nagrade koje pristižu iz celog sveta pokazuju da smo dotakli srca gledalaca i to je za mene kao autora zaista najvrednije priznanje“, izjavila je Aleksandra Švonja, rediteljka i producentkinja filma.

U filmu, Jelena otkriva svoju priču, vraćajući gledaoce u noć napada. Kroz naraciju i emotivno pripovedanje, ona prikazuje kako se osećala i kako se borila sa posledicama napada na njeno fizičko i mentalno zdravlje. Uz nju je i glumica/plesačica Višnja Obradović koja interpretira njene reči kroz fizičko pripovedanje, stvarajući vizuelnu priču koja dodatno naglašava njen emocionalni teret.

Kao i mnogi drugi koji su preživeli nasilje, Jelena se susrela sa teškim putem oporavka. U filmu, ona deli svoje iskustvo o pronalaženju podrške i uspešnom savladavanju trauma koje su je pratile. Pored toga, ona koristi svoju muziku kao terapiju, što joj omogućava da izrazi svoja osećanja i podstakne druge da govore o svojim iskustvima.

Kroz priču i muziku, Jelena postaje glas koji se čuje u borbi protiv seksualnog nasilja. Film završava Jeleninim nastupom u kojem peva svoju originalnu pesmu, ističući moć svojih reči i muzike kao sredstva za isceljenje. Ona poziva druge da progovore o svojim iskustvima i pruža nadu i inspiraciju onima koji prolaze kroz slične situacije.

Do sada, film je prikazan i u finalu filmskog festivala u okviru prestižne Women Deliver konferencije, u polufinalu San Francisco Arthouse Short Festival, a našao se u glavnoj selekciji na festivalima: Global Peace Film Festival, International World Film Awards, International New York Film Festival, Bratislava Film Festival, Hollywood North International Film Festival.

Related Posts