Home Lifestyle Biseri istočne Srbije: Vodopad Lisine i Krupajsko vrelo

Biseri istočne Srbije: Vodopad Lisine i Krupajsko vrelo

by Vesna Lapčić

Poslednjih godina dve destinacije u istočnoj Srbiji privlače sve veći broj turista – Krupajsko vrelo nedaleko od sela Krupaja u opštini Žagubica i vodopad Lisine u blizini Despotovca. Zahvaljujući sve većem broju domaćih, ali i stranih turista u okolini počinju da niču prelepi mali turistički kompleksi sa restoranima. U vreme korone, kada je svaki odlazak u inostranstvo lutrija, otkrivamo bisere po Srbiji koji će probuditi sva vaša čula.

Vodopad Lisine

Vodopad Lisine je zaštićeno prirodno dobro I reda, na padinama planine Beljanica na oko 20 kilometara od Despotovca. Pravo mesto za sve ljubitelje prirode koji žele da pobegnu od gradske buke i bar na koji dan odmore i od interneta jer na Lisinama signal teško da ćete uhvatiti. Vikendom su svi restorani, u kojima se verovatno jede najlepša pastrmka servirana pravo iz ribnjaka, puni gostiju – uglavnom iz Beograda i Novog Sada. Ko ne voli preveliku gužvu, onda je pravo vreme za odlazak početak ili kraj sezone. Još ukoliko možete da „ugrabite“ neki radni dan, mir je potpuno zagarantovan. Smeštajni kapaciteti nisu veliki, ali se iz godine u godinu proširuju i vrlo su zadovoljavajućeg standarda čak i za one zahtevne.

Jedan od smeštaja na Lisinama

Prednost ovog kraja jeste i to što se na svega devet kilometara nalazi Resavska pećina, na 23 manastir Manasija, a na 42 manastir Ravanica te se dani mogu ispuniti svakodnevnim izletima do nekog od pomenutih lokaliteta. Na kilometar od Despotovca nalazi se i park minijatura srpskih srednjovekovnih manastira (i pokoje ruske crkve) koji se prostire na tridesetak ari.

Nešto severnije, na 220 metara nadmorske visine, na zapadnoj strani Beljanice nalazi se još jedna prirodna lepota – Krupajsko vrelo. Vrelo je okruženo različitim rastinjem, puzavicama, drvećem, prilično ušuškano u prirodi. Plavo zelena voda, promenjivih nijansi može se meriti sa najlepšim morskim plavetnilom. Ovaj lokalitet ima status spomenika prirode i zaštićeno je prirodno dobro od izuzetnog značaja. Doduše po samom okruženju se to ne bi moglo reći jer bi stepen uređenosti trebalo podići na daleko veći nivo, pa i sam prilaz vrelu. Ipak, priroda je zaista nestvarna i verovatno nešto što niste ni očekivali da postoji u Srbiji. U kafani na samom prilazu može se popiti točeno Homoljsko pivo koje nastaje u kraft pivari smeštenoj podno Homoljskih planina u selu Krupaja. Lager tip pivo, nepasterizovano i nefiltrirano prava je gozba i za istančana nepca. I ovde je pastrmka „zaštitni znak“ jer je voda puna ribe, a do samog vrela se i dolazi uskom betonskom stazom koja oivičava ribnjak pastrmke.

Krupajsko vrelo

I kada već neko dođe do Krupajskog vrela, red je da poseti i manastir Gornjak sa kapelom u steni posvećenoj svetom Nikoli kao i ostatke srednjovekovnog manastira Blagoveštanje, zadužbinu despota Stefana Lazarevića. Nalazi se u dolini reke Mlave, Između Petrovca na Mlavi i Žagubice, a izgrađen je u XIV veku sa nestvarno očuvanim freskama.

Park minijatura srpskih crkava i manastira u blizini Despotovca

You may also like